Acest site foloseste elemente de tip cookie

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor.

Asociatia Nationala de Ingrijire Paliativa - Colaborarea este esenta dezvoltarii

Campania nationala

Campania Națională „ÎNGRIJIREA PALIATIVĂ te învață să adaugi VIAȚĂ zilelor”

Asociatia Nationala de Ingrijiri Paliative si Fundatia HOSPICE Casa Sperantei va invita sa va alaturati demersurilor comune pentru Promovarea si Dezvoltarea Ingrijirii Paliative in Romania. Campania informeaza si educa pacientii, apartinatorii, publicul larg, personalul medical si determina schimbari prin implicarea decidentilor.

Mesaje


Ești prizonierul suferinței dată de o boală gravă? ÎNGRIJIREA PALIATIVĂ TE ÎNVAȚĂ CE SĂ FACI.

Accesează platforma cu informații utile de îngrijiri paliative; Alege broșurile informative potrivite; Împărtășește-ți povestea, află poveștile celor asemeni ție ww.infopaliatie.ro, info@hospice.ro

Semnează petiția pentru un Program Național de Paliație www.petitieonline.ro „Vocea ta contează, poate ajuta bolnavii incurabili!”

Te simți neputincios îngrijindu-l pe cel apropiat, grav bolnav? RĂMÂI ALĂTURI DE EL, DAR MAI PUTERNIC!

Accesează platforma cu informații utile de îngrijiri paliative; Alege broșurile informative potrivite; Împărtășește-ți povestea, află poveștile celor asemeni ție www.infopaliatie.ro, info@hospice.ro

Semnează petiția pentru un Program Național de Paliație www.petitieonline.ro „Vocea ta contează, poate ajuta bolnavii incurabili!”

ADEVĂRUL este că îngrijirea paliativă reprezintă soluția pentru suferința dată de o boală gravă

PROVOCAREA este să-i ajutăm pe cei 143.000 români care au nevoie de îngrijire paliativă.

Află ce este îngrijirea paliativă, cine și unde oferă asemenea servicii în țară; Află poveștile celor care au nevoie de îngrijire paliativă; Află ce înseamnă să fii voluntar hospice www.infopaliatie.ro, info@hospice.ro

Semnează petiția pentru un Program Național de Paliație www.petitieonline.ro „Vocea ta contează, poate ajuta bolnavii incurabili!”

ADEVĂRUL este că îngrijirea paliativă reprezintă soluția pentru suferința dată de o boală gravă

PROVOCAREA este să-i ajutăm pe cei 143.000 români care au nevoie de îngrijire paliativă.

Află ce este îngrijirea paliativă, cine și unde oferă asemenea servicii în țară; Află poveștile celor care au nevoie de îngrijire paliativă; Află ce înseamnă să fii voluntar hospice www.infopaliatie.ro, info@hospice.ro

Semnează petiția pentru un Program Național de Paliație www.petitieonline.ro „Vocea ta contează, poate ajuta bolnavii incurabili!”

Ești medic de familie? Fii eligibil pentru viitorul Program Național de Îngrijiri Paliative. ÎNVAȚĂ ABORDAREA PALIATIVĂ!

Înscrie-te la un curs on line de îngrijire paliativă, creditat EMC www.studiipaliative.ro

Accesează platforma cu informații utile de îngrijiri paliative www.infopaliatie.ro

Semnează petiția pentru un Program Național de Paliație www.petitieonline.ro „Vocea ta contează, poate ajuta bolnavii incurabili!”

La intalnirea Bordului Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), din 20-25 ianuarie 2014, a fost acceptata propunerea de a introduce ingrijirea paliativa pe agenda Adunarii Mondiale a Sanatatii (WHA), ce va avea loc la Geneva, in 19-24 mai 2014. WHA este intalnirea internationala a ministrilor sanatatii, la care se discuta cele mai arzatoare probleme de sanatate. Pana in mai OMS va pregati un RAPORT asupra stadiului dezvoltarii ingrijirii paliative la nivel international, pentru a putea ghida discutiile.

Ca urmare, pana la aceasta data ministerele sanatatii din intreaga lume sunt solicitate sa contribuie cu date de la nivel national la schitarea REZOLUTIEI pentru dezvoltarea ingrijirii paliative la nivel global. Este pentru prima data cand ingrijirile paliative se afla pe agenda Bordului Executiv OMS, astfel incat oficialii de top din sanatate vor afla despre importanta ingrijirii paliative si despre modelele de succes care functioneaza in lume. Aceste discutii vor duce la adoptarea unor RECOMANDARI privind masurile ce trebuie luate pentru a imbunatati accesul la ingrijiri paliative la nivel global, in cel mai scurt timp.

Pentru sustinerea acestor demersuri reprezentantul national al Societatii Europene de Medicina Oncologica/European Society for Medical Oncology (ESMO), membra a Uniunii Internationale pentru Controlul Cancerului (UICC) a trimis in februarie 2014 o solicitare oficiala adresata Ministerului Sanatatii pentru contributia la intocmirea raportului OMS.

„Ingrijirea paliativa- un drept al omului” (Praga Charter): petitia internationala lansata in 2012, cu scopul de a ajunge la toate guvernele lumii, cu peste 10.000 de semnaturi de sustinere, cu ocazia Adunarii Mondiale a Sanatatii din 19-24 mai.

„Life before Death”: un documentar lansat in 2012, in care specialisti din 11 țări vorbesc despre ingrijirea paliativa si dreptul la tratamentul durerii.

vezi video (printre speakeri: Conf. Dr. Daniela Mosoiu din Romania)

„Vocea ta conteaza, poate ajuta bolnavii incurabili!”: petitia nationala lansata in 2009, cu scopul de a ajunge la guvernul Romaniei, cu peste 5.000 de semnaturi de sustinere

Tratate internationale ratificate de Romania, privind dreptul la ingrijire paliativa si obligativitatea guvernului de a asigura accesul la acest tip de servicii de sanatate:

 • “Guvernele statelor membre: 1. sa adopte politici, masuri legislative si de alta natura necesare pentru crearea unei strategii nationale coerente si comprehensive in ingrijiri paliative” (vezi document)
 • Statele Membre: (1) sa colaboreze cu Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru dezvoltarea unor programe comprehensive de control al cancerului, in concordanta cu contextul socio-economic, in scopul reducerii incidentei mortalitatii prin cancer si imbunatatirii calitatii vietii pacientilor si familiilor acestora, prin implementarea sistematica, graduala si echitabila a unor strategii bazate pe evidente, pentru prevenirea, depistarea precoce, diagnosticul, tratamentul, recuperarea si ingrijirea paliativa, precum si prin evaluarea impactului implementarii acestor programe”
 • “11. Dreptul la inlaturarea suferintei si durerii in toate fazele bolii” si “obligatia sistemelor de sanatate sa se angajeze la asigurarea serviciilor de ingrijiri paliative si simplificarea procedurilor de acces a pacientilor la medicatie antalgica”
 • “Statele au obligatia de a respecta dreptul la sanatate prin, intre altele, neingradirea sau limitarea accesului tuturor persoanelor […] la servicii de sanatate preventive, curative si paliative
 • Art. 31. Pacientul are dreptul la ingrijiri terminale pentru a putea muri în demnitate”

Obiective


Evidentiaza faptul ca ingrijirea paliativa NU inseamna/aduce moarte ci dimpotriva, aduce: CALITATE vietii pacienților cu boli cronice progresive și incurabile; SPRIJIN si INCREDERE pentru apartinatori.

26 februarie 2014: Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi este a doua universitate din tara dupa cea din Brasov care include din acest an disciplina de ingrijiri paliative ca obligatorie pentru studentii de la medicina si nursing.

11 februarie 2014: Serviciul de consultanta telefonica helpline in ingrijiri paliative- ca raspuns la nevoile pacientilor (proiect-pilot judetean HOSPICE Casa Sperantei)

28 ianuarie 2014: Alianta Mondiala pentru Ingrijiri Paliative si Hospice (WPCA) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO) au lansat “The Global Atlas of Palliative Care at the End of Life“, in care HOSPICE Casa Sperantei este mentionat ca unul din cele 7 modele de ingrijiri paliative la nivel global.

20-25 ianuarie 2014: La intalnirea Bordului Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO), a fost acceptata propunerea de a introduce ingrijirea paliativa pe agenda Adunarii Mondiale a Sanatatii (WHA), ce va avea loc la Geneva, in 19-24 mai 2014. Pana la aceasta data se pregateste „Rezolutia pentru dezvoltarea ingrijirii paliative la nivel global” care poate fi sprijinita prin semnaturi de sustinere a petitiei internationale „Ingrijirea paliativa- un drept al omului” (Praga Charter)

29 octombrie 2013: Primul centru pentru miile de bolnavi de cancer in faza terminala din Capitala va fi deschis in vara

24 octombrie 2013: Campania Nationala pentru Promovarea si Dezvoltarea Ingrijirii Paliative la Conferinta Nationala de Ingrijiri Paliative 2013

6 iunie 2013: (de la minutul 10:42- 13:13) Participarea profesionistilor romani in paliatie la congresul International EAPC de la Praga

24 mai 2013: (de la minutul 8:55- 10:32) Parteneriat romano-elvetian pentru dezvoltarea ingrijirilor paliative in Romania

23 mai 2013: Romania are nevoie de un Program National de Ingrijiri Paliative- conferinta de presa la Brasov (comunicat post conferinta, raport media)

25 martie 2013: Subcomisia de paliatie a devenit de la 25 martie Comisia de paliatie, prin Ordinul 398 pentru infiintarea comisiilor consultative ale Ministerului Sanatatii

draft ebanner harta IP ClinicBouquet

„Catalogul de servicii de ingrijire paliativa din Romania 2012”
„Catalogul de servicii de ingrijire paliativa din Romania 2010”
„Catalogul de servicii de ingrijire paliativa din Romania 2008”

2012

 • Total populatie A: 20.121.641
 • Total decese B=Ax11,84%: 238.240
 • Estimarea nevoii de ingrijire paliativa (bolnavi oncologici si nononcologici) C=Bx60%: 142.944
 • Estimarea nevoii de ingrijire paliativa (bolnavi oncologici)D=Cx40%: 57.178
 • Total servicii existente (23 judete): 70
 • Acoperirea nevoii de ingrijire paliativa: 5,4%

2010

 • Total populatie A: 21.6000.498
 • Total decese B=Ax11,84%: 254.454
 • Estimarea nevoii de ingrijire paliativa (bolnavi oncologici si nononcologici) C=Bx60%: 169.636
 • Estimarea nevoii de ingrijire paliativa (bolnavi oncologici)D=Cx40%: 67.854
 • Total servicii existente (19 judete): 46
 • Acoperirea nevoii de ingrijire paliativa: 3,7%

Ingrijirea paliativa 2013- 2014


28 martie 2014: HOSPICE Casa Sperantei a prezentat la Forumul National al Asociatiilor de Pacienti (200 participanti, inclusiv reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Colegiului Medicilor din Romania, Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Forumului European al Pacientilor ) „Accesul la servicii de ingrijiri paliative in Romania”, ocazie cu care i-a fost inmanat noului ministru al sanatatii Dr. Nicolae Banicioiu o scrisoare si un dosar rezumand demersurile recente pentru dezvoltarea ingrijirii paliative in Romania (inclusiv raportul privind nevoile bolnavilor incurabili, realizat in cadrul proiectului „O viata de calitate pentru persoanele cu boli incurabile”). Vezi foto.

26 februarie 2014: Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi este a doua universitate din tara dupa cea din Brasov care include din acest an disciplina de ingrijiri paliative ca obligatorie pentru studentii de la medicina si nursing.

11 februarie 2014: Serviciul de consultanta telefonica helpline in ingrijiri paliative- ca raspuns la nevoile pacientilor (proiect-pilot judetean HOSPICE Casa Sperantei)

28 ianuarie 2014: Alianta Mondiala pentru Ingrijiri Paliative si Hospice (WPCA) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO) au lansat “The Global Atlas of Palliative Care at the End of Life“, in care HOSPICE Casa Sperantei este mentionat ca unul din cele 7 modele de ingrijiri paliative la nivel global.

20-25 ianuarie 2014: La intalnirea Bordului Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO), a fost acceptata propunerea de a introduce ingrijirea paliativa pe agenda Adunarii Mondiale a Sanatatii (WHA), ce va avea loc la Geneva, in 19-24 mai 2014. Pana la aceasta data se pregateste „Rezolutia pentru dezvoltarea ingrijirii paliative la nivel global” care poate fi sprijinita prin semnaturi de sustinere a petitiei internationale „Ingrijirea paliativa- un drept al omului” (Praga Charter)

29 octombrie 2013: Primul centru pentru miile de bolnavi de cancer in faza terminala din Capitala va fi deschis in vara

24 octombrie 2013: Campania Nationala pentru Promovarea si Dezvoltarea Ingrijirii Paliative la Conferinta Nationala de Ingrijiri Paliative 2013

6 iunie 2013: (de la minutul 10:42- 13:13) Participarea profesionistilor romani in paliatie la congresul International EAPC de la Praga

24 mai 2013: (de la minutul 8:55- 10:32) Parteneriat romano-elvetian pentru dezvoltarea ingrijirilor paliative in Romania

23 mai 2013: Romania are nevoie de un Program National de Ingrijiri Paliative- conferinta de presa la Brasov (comunicat post conferinta, raport media)

25 martie 2013: Subcomisia de paliatie a devenit de la 25 martie Comisia de paliatie, prin Ordinul 398 pentru infiintarea comisiilor consultative ale Ministerului Sanatatii

Ingrijirea paliativa 2013- 2014


Campania Nationala „INGRIJIREA PALIATIVA te invata sa adaugi VIATA zilelor” informeaza si educa pacientii, apartinatorii, publicul larg, personalul medical si determina schimbari prin implicarea decidentilor.

Jurnalul ADEVARUL, 4 februarie 2014: declaratiile oficialilor CNAS si Ministerului Sanatatii, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Cancerului „De altfel, în prezent, Ministerul Sănătăţii este pe punctul de a contracta un împrumut de la Banca Mondială, pe care-l va direcţiona parţial către radioterapie, dar şi către paliaţie, atât în secţii de spital, în ambulator, cât şi la domiciliu, potrivit Cristinei Vladu, consilier în Ministerul Sănătăţii. Negocierile pentru acest împrumut se vor încheia la sfârşitul lunii februarie-începutul lunii martie, a mai spus ea.”

CAMPANIA „EUTANASIA DURERII”, lansata la 5 decembrie 2013 : Select News a început o campanie de promovare a medicinei paliative cu motto-ul mentionat, pe care îl veți regăsi în titlurile unor reportaje și interviuri emoționante, realizate cu sprijinul HOSPICE Casa Sperantei, principala organizație umanitară care asigură servicii de medicină paliativă în România, încă din anul 1992. Veți afla povești de viață uimitoare…

„…Am scris rândurile de mai sus acum câteva zile, drept preambul la ceea ce mi-am imaginat că va fi o serie de articole despre motivele de luptă ale celor care trăiesc o moarte lentă. Între timp, am luat legătura cu cei de la HOSPICE Casa Speranței și am aflat lucruri care m-au uimit, m-au emoționat și m-au deturnat oarecum de la misiunea pe care mi-o stabilisem. Astfel că, azi, am început o campanie pentru Eutanasia durerii.” (Robert Veress, jurnalist)

Spitalul Județean Alba- Secția Îngrijiri Paliative

Spitalul de Geriatrie și Boli Cronice „Constantin Bălăceanu Stolnici“ Ștefănești jud Argeș

Asociația Lumina – Hospice Casa Albert Bacău

Fundaţia Hospice Emanuel Oradea

Fundația pentru Îngrijirea Vârstnicului Cluj-Napoca

Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui” Constanța

Asociația „Suflet pentru Oameni” Racovita jud Dâmbovița

Spitalul Municipal Pașcani jud Iași- Secția Îngrijiri Paliative

Institutul Regional de Oncologie Iași

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf.Irina” Voluntari jud Ilfov

Asociația Medicală Creștină Lukas Sibiu

Federația Caritas a Diecezei Timișoara

Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Milostivirii Divine” Timișoara

SelectNews

Clinic Bouquet

Politici de Sanatate