Ingrijirea paliativa

Ingrijirea paliativa 2019-01-16T15:55:37+00:00

“Mesajul nostru către cei care nu ne cunosc şi vor să ştie ce însemnă îngrijirea paliativă este că reprezentăm o replică a frazei: “nu mai e nimic de făcut”. Toți ne temem de durere, ne ocupăm de controlul durerii, nu al simtomelor. În proporție de 98% durerea e tratată. Îngrijirea paliativă te ajută să trăieşti fiecare zi atât de bine cât se poate, chiar şi atunci când nu există vindecare, trebuie să ne acceptăm condiția de muritor şi să ne facem o viață cât mai bună. Îngrijirea paliativă nu este privită ca un final al vieții, este apusul care poate fi unul strălucitor sau unul în suferință”

Prof. Mălina Dumitrescu- președinte ANIP

Ani de răscruce în dezvoltarea îngrijirii paliative în România 2017-2018

Pentru bolnavii incurabili, ingrijirea paliativa inseamna cresterea calitatii vietii.

Cu toate ca boala nu mai raspunde la tratament, starea bolnavului poate fi ameliorata prin controlul simptomelor suparatoare, alinarea durerii, consiliere psihologica (de care pot beneficia si membrii familiei), servicii de asistenta sociala (pentru obtinerea drepturilor legale si pentru familiile care se confrunta cu greutati materiale) sau consiliere spirituala din partea preotilor, in functie de optiunea si confesiunea religioasa a fiecaruia.

In ingrijirea paliativa, bolnavul este cel mai important. Nicio decizie medicala nu se ia fara consimtamantul sau ci numai dupa ce a fost informat cu privire la tot ceea ce presupune decizia respectiva. Ingrijirea paliativa poate fi acordata in paralel cu tratamentul prescris de medicul specialist.