Acreditarea serviciilor de ingrijiri paliative din Romania

Acreditarea serviciilor de ingrijiri paliative din Romania 2017-06-02T14:31:32+00:00

Joi, 27 octombrie 2016, la Balile Felix in cadrul Conferintei Nationale de Ingrijiri Paliative a avut loc in premiera decernarea certificatelor de acreditare a calitatii serviciilor de ingrijiri paliative in unitati cu paturi si la domiciliu pentru 5 furnizori (organizatii neguvernamentale si spitale de stat din 6 judete) care s-au supus voluntar procesului de evaluare.

Momentul decernarii primelor 8 certificate de acreditare este unul deosebit de important pentru dezvoltarea paliatiei in Romania si marcheaza debutul unei noi etape in care se va face diferentierea pe criterii de calitate intre serviciile existente. Catalogul serviciilor de ingrijire paliativa din Romania editia 2016 va evidentia serviciile acreditate.

Serviciile de ingrijiri paliative acreditate de ANIP in 2016 sunt:

Fundatia HOSPICE Casa Sperantei

BRASOV
 • EXCELENTA in furnizarea de ingrijiri paliative
 • in unitatea cu paturi (97,02%)
 • la domiciliu (90,48%)

Fundatia 'Emanuel'

ORADEA
 • EXCELENTA in furnizarea de ingrijiri paliative
 • la domiciliu (94,05%)

Centrul de Ingrijiri Paliative 'Casa Soarelui'

CONSTANTA
 • EXCELENTA in furnizarea de ingrijiri paliative
 • in unitatea cu paturi (98,96%)

Fundatia HOSPICE Casa Sperantei

BUCURESTI
 • NIVEL RIDICATin furnizarea de ingrijiri paliative
 • in unitatea cu paturi (88,24%)
 • la domiciliu (79,76%)

Spitalul Municipal

CÂMPIA TURZII
 • NIVEL RIDICAT in furnizarea de ingrijiri paliative
 • in unitatea cu paturi (83,63%)

Institutul Oncologic

IASI
 • NIVEL RIDICAT in furnizarea de ingrijiri paliative
 • in unitatea cu paturi (70,39%)

Punctul de plecare in elaborarea unor metodologii de evaluare a calitatii serviciilor de ingrijiri paliative este reprezentat de lucrarea Standarde de calitate pentru ingrijirea paliativa, editat de HOSPICE Casa Sperantei in anul 2002 si revizuit, printr-o ampla consultare cu experti din domeniul public si neguvernamental, in anul 2010. Procesul de standardizare a fost continuat prin studiul Evaluarea costurilor serviciilor de ingrijiri paliative in Romania si editarea pentru prima data in 2011 (re-editarea in 2014) a unor Protocoale clinice pentru ingrijiri paliative. Ulterior HOSPICE Casa Sperantei, alaturi de partenerii sai: Institutul Regional de Oncologie Iasi si Spitalul Municipal Campia Turzii au definitivat in cadrul unui proiect comun procedurile, standardele si listele de verificare (instrumentele) pentru acreditarea ingrijirilor la domiciliu in spital si la domiciliu. Proiectul Crearea unui sistem national de evaluare a serviciilor de ingrijiri paliative pentru grupuri vulnerabile s-a desfasurat in perioada iunie 2015- aprilie 2016 cu finantare prin Granturile SEE 2009-2014, administrate de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala www.eeagrants.org, www.granturi-corai.ro.

Intregul proces de acreditare a serviciilor de ingrijiri paliative si instrumentele sale au fost prezentate in cadrul Conferintei de presa de la HOSPICE Casa Sperantei Bucuresti, din data de 27 aprilie 2016 si la Conferinta Nationala de Ingrijiri Paliative, editia a XVII-a, din 27-29 octombrie 2016, de la Baile Felix.

Acreditarea confirma ca furnizorul dispune de resursele si de competentele profesionale necesare pentru a acorda ingrijiri paliative. Confirma ca furnizorul poate face ceea ce spune ca face. Prin urmare, pacientii vor avea o mai mare incredere de a se adresa furnizorului acreditat decat unuia neacreditat. Acreditarea este un proces necesar atat pentru furnizorii de ingrijijiri paliative de stat, cat si pentru cei privati, care vor sa intre in relatii contractuale cu Casele de Asigurari de Sanatate.

Evaluarea in vederea acreditarii se solicita in mod voluntar de catre furnizorii de ingrijiri paliative. In activitatea de evaluare, furnizorii de ingrijiri paliative vor coopera cu membrii comisiilor de evaluare si vor pune la dispozitie documentele necesare validarii informatiilor care confirma indeplinirea cerintelor din standardele de acreditare.

Etapele procesului de evaluare:

 • Solicitarea acreditarii
 • Previzita (pregatire 1-6 luni)

 • Vizita de evaluare (2-3 zile)

 • Postvizita & raport de evaluare

 • Inmanarea certificatelor de acreditare se face anual, cu ocazia Conferintei Nationale de Ingrijiri Paliative (octombrie)

DOCUMENTATIE ACREDITARE

disponibila pe siteul www.studiipaliative.ro

Standardele de ACREDITARE A SERVICIILOR DE INGRIJIRI PALIATIVE IN UNITATI CU PATURI

A doua editie a Standardelor de acreditare a spitalelor, publicate in Monitorul Oficial din august 2016 (vezi pg 24) si preluate pe site-ul ANMCS (Ordinul ministrului Sanatatii nr. 871/2016 din 19 iulie 2016 prin care au fost aprobate Procedurile, standardele si metodologia de evaluare si acreditare a spitalelor) include acum si standardul 02.08- de ingrijiri paliative (cu 5 criterii si 19 cerinte).

Standardele de ACREDITARE A SERVICIILOR DE INGRIJIRI PALIATIVE LA DOMICILIU create si testate in acest proiect sunt preluate si aplicate de catre Asociatia Nationala de Ingrijri Paliative ANIP.

Lucrul la standardele de ACREDITARE A SERVICIILOR DE INGRIJIRI PALIATIVE IN AMBULATOR va demara in 2017.

Lucrul la standardele de ACREDITARE A SERVICIILOR DE INGRIJIRI PALIATIVE IN CENTRE DE ZI va demara in 2017.