Despre noi

Despre noi 2018-10-26T15:08:24+00:00

Pentru bolnavii incurabili, ingrijirea paliativa inseamna cresterea calitatii vietii.

Cu toate ca boala nu mai raspunde la tratament, starea bolnavului poate fi ameliorata prin controlul simptomelor suparatoare, alinarea durerii, consiliere psihologica (de care pot beneficia si membrii familiei), servicii de asistenta sociala (pentru obtinerea drepturilor legale si pentru familiile care se confrunta cu greutati materiale) sau consiliere spirituala din partea preotilor, in functie de optiunea si confesiunea religioasa a fiecaruia.

In ingrijirea paliativa, bolnavul este cel mai important. Nicio decizie medicala nu se ia fara consimtamantul sau ci numai dupa ce a fost informat cu privire la tot ceea ce presupune decizia respectiva. Ingrijirea paliativa poate fi acordata in paralel cu tratamentul prescris de medicul specialist.

Asociaţia Naţională de Îngrijire Paliativa îşi propune să creeze o reţea integrată de servicii de calitate din domeniul îngrijiri paliative, accesibile tuturor celor care au nevoie de ele şi care să acopere uniform teritoriul României.

COMPETENTA
ca profesionişti, ca furnizori de servicii precum şi în relaţiile cu toţi colaboratorii noştri

COLABORAREA
şi împărtăşirea informaţiei, ambele în strânsă legătură cu ceea ce numim comunicare eficientă. În acest scop, ANIP organizează anual câte o Conferinţă Naţională ce constituie un bun prilej pentru schimbul de informaţie dintre profesionişti

SPRIJINUL
asociaţia sprijină cercetarea în domeniu, prin intermediul conferinţelor anuale în cadrul cărora se abordează câte o temă specifică îngrijirii paliative, pe marginea căreia se discută şi se prezintă lucrări de specialitate. În cadrul conferinţelor, specialiştii au ocazia să se cunoască mai bine şi sa acceseze ultimele informaţii din domeniu.

Încă din anul 1997 s-a pus problema înfiinţării unei Asociaţii Naţionale de Îngrijire Paliativă, urmând ca, în 1998, această idee să se concretizeze. Iniţiativa infiinţării ANIP a pornit de la conştientizarea necesităţii formării a cât mai multor profesionişti în domeniul îngrijirii paliative, pe baza unui schimb eficient de informaţie. Urmându-şi cu dedicaţie obiectivele, Asociaţia Naţională de Îngrijire Paliativă condusă de Conf. Dr. Daniela Moşoiu (preşedinte 1998-2013) și Mălina Dumitrescu (din 2013) a facilitat de-a lungul timpului accesul la informaţie pentru persoanele interesate de dezvoltarea serviciilor de paliaţie, păşind pe un teritoriu medical nou pentru români, dat fiind faptul că îngrijirea paliativă era la sfârşitul anilor ‘90 un concept necunoscut pentru ţara noastră. Astfel, de peste două decenii, ANIP îşi face simţită prezenţa în lumea medicală românească prin facilitarea accesului celor interesaţi la informaţia de specialitate, prin facilitarea comunicării dintre profesionişti şi sprijinul acordat organizării de cursuri acreditate pentru medici şi asistenţi medicali dar şi de cursuri axate pe management organizaţional ce se adresează personalului administrativ.

Profesionalismul şi dăruirea celor implicaţi în activitatea Asociaţiei au atras cu timpul tot mai multi membri. Dacă la înfiinţare se înregistrau doar 35 de membri, Asociaţia Naţională de Îngrijire Paliativă numără acum în jur de 100 de membri cu diferite profesii: medici, asistenţi medicali, asistenţi sociali, psihologi, dar şi alte persoane interesate de paliaţie. Pe lângă aceştia, ANIP reuneşte o serie de membri colectivi – organizaţii ce furnizează îngrijiri paliative în diferitele judeţe ale ţării. Membrii Asociaţiei se întrunesc anual în cadrul unor conferinţe naţionale ce abordează în fiecare an altă temă din domeniul vast şi plin de provocări al îngrijirii paliative.

În 2002, Asociaţia Naţională de Îngrijire Paliativă a participat, alături de HOSPICE Casa Speranţei şi NHPCO (Organizaţia Naţională de Îngrijire Paliativă şi Hospice) la elaborarea Standardelor Naţionale în Îngrijirea Paliativă menite să menţină serviciile de îngrijire paliativă la un nivel superior care să aducă pacienţilor beneficiul maxim. Aceste standarde au fost revizuite și completate cu “Standardele de Îngrijire Paliativă în Unități cu Paturi” în 2009, constituind baza pentru calculul costurilor aferente serviciilor de paliație la domiciliu și în unități cu paturi.

În noiembrie 2008, Asociaţia Naţională de Îngrijire Paliativă a fost acceptată ca membru colectiv al EAPC (Asociaţia Europeană de Îngrijire Paliativă) iar în 2009 a s-a afliat la WPCA (Alianţa Mondială de Îngrijire Paliativă).